top of page

Under flera hundra år har man producerat glas i det Småländska Glasriket som idag är världsberömt för såväl sitt konsthantverk som för sina munblåsta servisglas.

 

De småländska glasblåsarna har under århundradena utvecklat sin konst till en internationellt erkänd nivå och har placerat Sverige på kartan som en världsledande aktör inom glashantverk. Internationella varumärken såsom Kosta Boda och Orrefors härstammar båda från denna avlägsna och skogstäta del av Sverige.

 

Att bröderna Mikael och Stefan Erlandsson kommit att bli några av Sveriges främsta mästare inom glasblåsarkonsten är ingen slump. Med rötterna i hjärtat av Glasriket, omgärdat av Smålands mörka skogar, växte Mikael och Stefan upp med de historiska vingslagen från århundraden av glasblåsartraditioner runt husknuten. Och det var på Kosta glasbruk som de båda bröderna inledde sin yrkesbana som lärlingar i unga år.

 

Trots den hårda internationella konkurrensen från mass-producerande industrier med automatiserad löpandeband-produktion, vidhåller bröderna Erlandsson vikten av att bibehålla traditionen med munblåst glas. De är stolta över sina kvalitetsglas som vart och ett är unikt och framställt med samma metoder och verktyg som användes för århundraden sedan. Det är med stor yrkesstolthet de nu för traditionerna vidare i sin egen verksamhet vid Glashyttan Ulven.

bottom of page